• Vijveronderhoud voor de herfst en winter

Vijveronderhoud voor de herfst en de winter.

Vijveronderhoud voor de herfst en de winter. | Het najaar staat weer voor de deur. Dit betekent dat uw tuinvijver klaar moet worden gemaakt voor de koude dagen die eraan komen. Waar moet u zoal aan denken als u uw vijver winterklaar gaat maken? Vijveronderhoud voor de herfst en de winter is namelijk erg belangrijk voor het voortbestaan voor alle planten en dieren die onderdeel uitmaken van uw vijver. RVS Tuinen legt in een aantal stappen uit hoe u uw vijver klaar kunt maken voor de herfst en de winter.

Vijveronderhoud voor de herfst en de winter begint bij een goede schoonmaak.

We beginnen met een grote winterschoonmaak. Het is belangrijk om alle dode planten te verwijderen die u kunt waarnemen in de vijver. Vergeet ook niet het blad uit de vijver te halen, gezien deze naar de bodem zinken en daar gaan rotten, wat slib veroorzaakt. Een dikke sliblaag van afval veroorzaakt verzuring in uw vijver. Een verhoogde zuurtegraad zorgt ervoor dat uw vijver grote kans maakt op algenproblemen en vertraagde plantgroei. Ook uw vissen vinden de verhoogde zuurtegraad in de vijver niet prettig. Het blad schept u eenvoudig met een schepnetje uit uw vijver. Als u bestaand slib wilt verwijderen kunt u dit ook met een schepnetje doen, of met een specifiek voor dat doeleinde ontwikkeld fijnmazig schepnet of slibzuiger. Deze kunt u bij de betere tuincentra vinden. Het is belangrijk om het rustig aan te doen! Het slib moet niet door het water gaan lopen en de vissen raken gestrest als u te wild bezig gaat.

Houdt uw waterwaarden goed bij.

Door de grotere hoeveelheid water dat in de herfst valt, loopt de waterhardheid sneller terug dan u gewend bent. Het is dan ook van belang om de gH waarde en de hardheid van het water goed in de gaten te houden. Uw vijverspecialist kan u alles vertellen over de waardes die u hierbij in acht dient te nemen voor uw specifieke situatie. Een goed waterhuishouden zorgt ervoor dat de zuurstofplanten goed tot ontwikkeling kunnen komen in het voorjaar. Dit beperkt de algengroei weer in het voorjaar.

Vijveronderhoud voor de herfst en winter: De vijverplanten onderhouden.

Het blad van de meeste waterplanten sterft af in de herfst. Het is dan ook van belang om dit te (blijven) verwijderen. Natuurlijk kunt u wel een gedeelte van de planten laten staan. Dit biedt een schuilplaats voor de waterdieren in uw ijver. Verwijdert u deze dan wel in het voorjaar. Heeft u een aantal planten die te groot zijn geworden? U kunt deze eenvoudig delen en stekken , zodat ze beter groeien in het voorjaar. Frisse nieuwe planten zorgen voor een prima opname van voedingsstoffen. Dit laat minder voedsel voor algen over.

Meer weten over vijveronderhoud voor de herfst en de winter?

Het onderhouden en bijhouden van uw vijver is een behoorlijk werk. Veel vijvereigenaren zien dit dan ook als een echte hobby. Mocht u wel willen genieten van uw vijver, maar is het onderhoud nou niet uw hobby? Of ondervindt u problemen met uw vijver? Wellicht een overmatige algengroei, of vissensterfte? Wilt u dat wij eenmalig uw vijver klaar komen maken voor de herfst en de winter? Neem dan tijdig contact op! Het wordt al aardig druk! U kunt ons bereiken via onze pagina contact. Wij horen graag van u!

RVS tuinen – Hovenier Bussum en omstreken